בעיות רפואיות

תקציר המאמר

מחקרו של פרופ' יצחק לפידות בנושא אבחון עמידות/רגישות לאנטיביוטיקה בחיידקי האי-קולי התפרסם בכתב העת Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy

המחקר נערך בשיתוף חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון: פרופ' מחמוד חליחל, ג'ורג' אבו-עקל, מנאל סולימן, עורייב שרחה ; פרופ' קלריס ריזנברג מבית חולים סורוקה ; פרופ' אחמד סלמאן ממכללת סמי שמעון.

במחקר שפורסם במאמר הוצגה שיטה מהירה לגילוי חיידק האי-קולי ישירות משתן חולים ובדיקת רגישותו לאנטיביוטיקה ספציפית. בבדיקות הנהוגות כיום חולפות 48 שעות בטרם נקבע סוג החיידק והאנטיביוטיקה הנדרשת, ולכן הרופאים נאלצים להסתמך על ניסיון אישי ופרמטרים נסיבתיים לקביעת הטיפול. לעיתים טיפול זה אינו מתאים, דבר שיכול לעלות בחיי אדם, פיתוח עמידותו של החיידק לאנטיביוטיקה ובזבוז משאבים. השיטה המוצגת במאמר מאבחנת במהירות את סוג החיידק ומאפשרת טיפול יעיל וחסכון במשאבים. באמצעות שיטה זו, מתבצעות מספר פעולות וביניהן סירקוז דגימת השתן ושטיפות של הפלט ששקע על מנת להפיק את תאי החיידקים, המועברת למדידה ספקטרוסקופית המספקת "טביעת אצבע ספקטראלית" של הדגימה. במחקר זה השתמשנו בספקטרוסקופיה אינפרה-אדום למדידת התאים של החיידק התוקף שהופקו ולקבלת ספקטרום הבליעה שלהם המהווה את "טביעת האצבע" הביוכימית של הדגימה הביולוגית הנמדדת. ההבדלים הספקטראליים בין החיידקים העמידים והרגישים לאנטיביוטיקה מסוימת הינם מזעריים, לכן במחקר זה השתמשנו בכלים שפיתחנו למיצוי ובחירת מאפיינים לקבלת הפרדתיות טובה יותר בין שני הסוגים. לבסוף ניתחנו את וקטורי המאפיינים בכלי למידת מכונה, XGboost, לקביעת סוג החיידק ועמידותו או רגישותו לאנטיביוטיקה. תוצאות המחקר הדגימו 96 אחוזי דיוק בזיהוי מין החיידק כאי-קולי, וכ-84 אחוזי דיוק בקביעת עמידותו או רגישותו של החיידק לאנטיביוטיקה.

לקריאת המאמר המלא לחצו כאן>>