התחלתם ללמוד, העומס גדול, הקצב לא ייאמן, אתם מנסים להשתלט על כל התרגילים, להבין, ללמוד, להכיר גם את מוסדות המכללה ואיך להתנהל מולם. אחד הדברים החשובים בלימודים לתואר הוא ללמוד איך ללמוד, למצוא את הדרך שלכם המתאימה לכם ומביאה אתכם להצלחה.
ההתארגנות לקראת הבחינות
- מתי להתחיל להתארגן? מתחילים להתארגן לבחינות לפחות שבועיים-שלושה לפני תום הסמסטר. - ארגון החומר – לקראת הבחינות כדאי לסדר מראש את כל החומר, להשלים חסרים ולוודא שכל החומר נמצא בידיכם (סיכומי שיעור, מצגות, מבחנים לדוגמה וכו').
- הערכת מצב בכל קורס וקביעת סדרי עדיפויות ללמידה – דחיפות, רמת קושי, השלמת פערים.
- רשימת ביקורת למבחנים: מה כולל החומר לבחינה (מעבר על סיכומי שיעור, תרגילים, בחינות לדוגמה). רשימת ביקורת זו תאפשר לכם לחלק את הלימוד למבחן לחלקי לימוד מאורגנים ונגישים.
- השיעור האחרון לפני המבחן – לרוב תקבלו דגשים לקראת המבחן.
ניהול יעיל של הזמן
- יש לבנות לו"ז חודשי ובו תאריכי המבחנים (הלו"ז מאפשר לראות את התמונה המלאה ולדעת כמה ימים נותרו לכם עד מועד המבחן).
- אחרי ההסתכלות הכללית בלוח הבחינות, כדאי לבנות לו"ז עבור כל בחינה: מה, מתי וכמה לומדים בכל יום. ככל שתתכננו באופן ספציפי יותר מה אתם רוצים להספיק ללמוד בכל יום – תצליחו יותר להשיג את היעדים שהצבתם לעצמכם.
- גם במהלך הבחינות יש להקדיש זמן להפסקות, למנוחה ולניקוי ראש.
- היעזרו ב"לו"ז הפוך" – תכנון לאחור מיום המבחן את זמן ההכנה הדרוש לקראת המבחן. יש להביא בחשבון את כמות השיעורים ואת התכנים שצריך לעבור עליהם (שיעורים, תרגילים, ספרים ומבחנים לדוגמה).
- מועדי ב' – שימו לב כי מועדי ב' נערכים בתחילת הסמסטר הבא ועלולים לגרום לפער בקורסים החדשים.
למידה למבחן
- עיון בסיכומי הרצאות ותרגולים, כולל פתרון תרגילים. הדבר תורם להבנה עמוקה יותר של החומר הלימודי. - מבחנים לדוגמה – כדאי לפתור מבחנים רבים משנים קודמות. שאלו את המרצה איזה מבחנים מייצגים את הרמה המתאימה למבחן. לרוב מדובר במבחנים מהשנה-שנתיים האחרונות.
- חשוב מאוד להכיר את החומר שעליו תיבחנו. כדאי להצטייד במחברת או בדף נוסחאות, ויש להשתמש בהם במהלך הלמידה. בדקו בסילבוס הקורס באיזה חומר מותר להשתמש במבחן.
- מומלץ לעשות סימולציה מלאה למבחן, כלומר לפתור מבחן מלא בתנאי הבחינה הדומים ככל האפשר לבחינה עצמה (משך הזמן, ללא עזרים כגון חברים, מחשב וכו', התמודדות עם קשיים שעולים במהלך הפתרון, תכנון משך זמן מתאים לשאלה). סימולציה מסייעת להתכונן למשך הזמן הנתון לכם, מפחיתה חרדות ונותנת לכם אינדיקציה לשליטתכם בחומר.
- בחינות עם חומר סגור או פתוח – במדעי היסוד המבחנים הם עם חומר סגור. בהמשך, בחינות רבות יהיו עם חומר פתוח. שימו לב כי גם בבחינות עם חומר פתוח השליטה בחומר צריכה להיות כאילו תיבחנו עם חומר סגור.
- הקפידו על עבודה עצמאית, יסודית עם פתרון מלא, בדומה לנדרש במבחן, ללא קיצורי דרך.
מהלך המבחן
עם קבלת טופס הבחינה:
- מומלץ לעבור על כל שאלות המבחן ולהעריך את חלוקת זמן המבחן לכל שאלה. שימו לב גם לחלוקת הניקוד. - קראו היטב כל שאלה כמה פעמים. אם משהו בשאלה אינו ברור – שאלו את המרצה בזמן המבחן.
- התחילו מהשאלה הקלה ביותר עבורכם. זה עוזר להשראת רוגע וביטחון ולצבירת ניקוד.
- התחילו את הפתרון מנוסחה/ביטוח בצורה כללית. הציבו את המספרים בשלב האחרון.
- מומלץ לא להתעכב בשאלה מסוימת. עדיף להספיק לענות על שאלות נוספות.
- במקרים רבים יש בשאלה כמה סעיפים, חלק מהם קלים והאחרונים קשים יותר. כאשר יש לחץ של זמן, עדיף לענות על הרבה סעיפים קלים ולא להשקיע זמן רב בסעיף קשה.
- היו מודעים לזמן העובר (שעון על השולחן) והעריכו מחדש תוך כדי מבחן סדרי עדיפויות.
- השתדלו לא להשאיר חלקי מבחן ללא תשובה. אם לא נותר לכם זמן, רשמו בקצרה (במילים) כיצד יש לגשת לשאלה, מה הם עקרונות הפתרון, מה מציבים וכו'. הסבר מילולי קצר של דרך הפתרון יכול לסייע גם בהבנת השאלה ובכתיבת הפתרון.
- אפשר להתחיל לרשום פתרון שאלה בעמוד הימני של המחברת וכך פתרון השאלה יהיה פרוש על פני שני עמודים צמודים. דבר זה מסייע למנוע שגיאות העתקה.
- כתבו באופן מרווח, כך הכתוב ברור יותר ומאפשר לכם לתקן טעויות במהירות.
- בקרה – הקפידו על דיוק רב: ודאו העתקה מדויקת, היזהרו משגיאות רישום וחישוב, בדקו בסוף פתרון התרגיל אם התשובה שקיבלתם הגיונית.
- התמקדו בבחינה עצמה ולא במחשבות על הצלחה או כישלון, וכן אל תשוו את קצב עבודתכם לקצב של אחרים סביבכם.
לאחר המבחן
- חשוב מאוד לעבור על המבחן, לזהות היכן הצלחתם והיכן ירדו נקודות. כדאי לברר על מה הורידו נקודות ומה היו נקודות החולשה. מומלץ לראות את המבחן כדרך ללמוד ולהשתפר במבחן הבא.
- אם נכשלתם במבחן – חזרו על הקורס בהקדם האפשרי. הימנעו מצבירת ציוני נכשל. 4 נכשלים = הרחקה!
בהצלחה!
איך להצליח בבחינות מכללת אפקה
שתף לינק באמצעות:
https://www.afeka.ac.il/about-afeka/afeka-news/articles/איך-להצליח-בבחינות-מכללת-אפקה/WhatsApp
Facebook
Twitter
Email
https://www.afeka.ac.il/about-afeka/afeka-news/articles/איך-להצליח-בבחינות-מכללת-אפקה/